fbpx
Oldal kiválasztása

Szuvas tejfogak kezelése – tömés, gyökérkezelés, eltávolítás

Noha a tejfogak ideiglenesek, mégis fontos feladatot látnak el. A rágás, erőteljes harapás, az állcsont és az arcizmok, sőt a beszéd, kiejtés helyes fejlődésében vesznek részt. Azonban könnyebben szuvasodnak, mint a maradó fogak, ezért kiegyensúlyozott táplálkozásra és a tejfogak alapos tisztításra van szükség. 

Mitől szuvasodik el a tejfog?

  • Cukrozott ételek és italok fogyasztása – nyalókák, gumicukor, üdítőitalok, csokoládé stb.
  • Nem megfelelő fogápolás

A szuvas tejfogak kezelése kiskorban igen nehéz feladat, ezért igyekezzünk odafigyelni gyermekünk helyes táplálkozására és rendszeres fogmosására. 

Milyen jelei vannak a szuvas tejfognak?

  • sárga, szürke, barna foltok a fogon
  • elfeketedett fog
  • letört tejfog (nem baleset miatt)

Milyen kezelés áll a rendelkezésünkre a beteg tejfog esetén?

Fontos, hogy a gyermekben ne alakuljon ki félelem a fogorvostól, ennek elősegítésére beszoktatást javaslunk.

A tejfog betegségeire legegyszerűbb módszer a prevenció! Ecseteléssel, illetve barázdazárással megelőzhető a barázda oldal felőli fogszuvasodás!

Másrészt, amennyiben a kisgyermek együttműködő, alkalmazhatunk tömést is:

A szuvas rész eltávolítása után fogszínű, esztétikus, fehér tömőanyaggal fedjük be a „lyukat”, így óvjuk a fogat, és segítünk abban, hogy ellássa a feladatát. A tömések fájdalom- és félelemmentes környezetben készülnek! (Beszoktatott gyermek esetén jóval kellemesebb a kezelés mind a gyermek, mind a szülő számára ?. )

Tejfog „gyökérkezelés”

Ugyan a tejfog nem rendelkezik a csontba hatoló gyökérrel, mint amaradó fogak, de a belsejükben ugyanúgy idegszálak futnak, amelyek a fog vitalitásáért felelnek. Abban az esetben, amikor a gyulladás olyan mértékű, hogy a szuvasságot okozó baktériumok a fog belsejébe jutottak, gyökérkezelésre van szükség.

Tejfog eltávolítás, húzás

A szuvas területet mindenképpen ki kell tisztítani, nehogy a kórokozók a többi fogat is megtámadják. Amennyiben a gyermekfogszakorvos úgy ítéli meg, hogy a fog annyira elszuvasodott, hogy nem lehet megmenteni, végső esetben az eltávolítás mellett dönt. Ilyenkor a maradó fog (amely sokszor az íny alatt már várakozik a kibúvásra) helyének védelme és megtartása érdekében helyfenntartó készüléket adunk kis páciensünknek. 

Összességében elmondható, hogy – mind minden fogászati betegségnél – a megelőzés lenne a legeredményesebb. De ha nem sikerül, és beteg lesz a tejfog, minél előbb érdemes időpontért jelentkezni a rendelőbe azért, hogy minél előbb elcsípjük a káros folyamatokat és kezelést kapjon a fog és a kis páciens ?. 

Gyermek fogszakorvos:

Dr. Dr. Nyeső Alice

„Különös figyelmet fordítok a prevencióra, a helyes fogápolásra, a fogak egészségének megőrzésére illetve a már kialakult problémák (baleseti sérülések, szuvas, fájó fogak) szakszerű ellátására.
Fontos számomra, hogy a kezelés alatt a barátságos légkör gyors megteremtésével és a fájdalommentes kezelés biztosításával, mindig jó élmények birtokában térjenek vissza hozzám kis pácienseim gyermekfogászatunkra.”

A doktornőről bővebben…

A mai rohanó, tömeggyártó világban olyan rendelő megalapítását álmodtuk meg, ahol a páciens nem a sokadiknak érzi magát, hanem az elsőnek.

Szeretettel várjuk rendelőnkben gyermekével beszoktatásra.

Kérdése merült fel? Keressen minket bizalommal:

Kérdését szeretné írásban feltenni?

A gyors kapcsolatfelvételhez kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot:

Footer logo

2018. Minden jog fenntartva. Art of Smile Kft.