fbpx
Oldal kiválasztása

Letört fog, eltört fog ellátása élethű megoldással

!Kellemetlen élmény, amikor a fog, amiről azt hittük, hogy örökké szól, hirtelen letörik.

Ebben az írásban a végére járunk annak, hogy:

 • legtöbbször miért törnek le a fogak,
 • mi az a két fontos szempont, ami páciensként elsődleges a letört / eltört fog kezelésével kapcsolatban,
 • milyen megoldási lehetőségek vannak a letört fogak helyreállítására? 

Miért törnek le általában a fogak? 

1. Nem kezelt és nem észrevett szuvasság miatt

Sokszor olyan szuvasodások indulnak el a fogban, amelyet magunkon a tükörben, szabad szemmel nem látunk. A fog száj felöli oldalán, a szomszédos fog mellett is megbújhatnak a káros baktériumok, melyek szorgalmasan károsítják a fogat, egyre mélyebbre hatolva. Eközben pedig nem okoznak fájdalmat, érzékenységet.

Ezen kívül a rendelőnkben is találkozunk ún. rejtett szuvassággal, melyet állapotfelméréskor csak a röntgenfelvétel mutat ki.

Hogyan előzhetjük meg a szuvasság miatti fog letörést?

Rendszeres kontrollvizsgálattal a szuvasság miatti fog letörések nagy része megelőzhető. Ha régóta nem járt fogorvosnál, első alkalommal egy állapotfelmérést végzünk röntgenfelvétellel együtt. Amikor pedig ellátásra került az összes beteg fog, már csak szinten kell tartani a meglévő jó állapotot.

Természetesen ehhez az otthoni szájhigiénia fenntartása is szükséges.

2. Trauma, baleset miatt

Sajnos ez a típus elkerülhetetlen és bárkivel előfordulhat. Megelőzni nem, de kezelni kiválóan tudjuk ezt a helyzetet is!

 

Megtörtént a baj, letört a fog. Páciensként ilyenkor két fontos szempontot veszünk figyelembe:

 

1. Minél gyorsabban sikerüljön ellátni, helyreállítani a letört fogat

Érthető, hogy azonnali megoldást sürgetünk, mivel frontfog esetén szembetűnő, ha hiányzik a fogból. Emellett – bárhol legyen a letört rész – szokásunk, hogy a nyelvünkkel vizsgálgatjuk, piszkáljuk, amíg meg nem oldódik a probléma. Emiatt is sürgős az ellátás.

 2. Legyen minél élethűbb a megoldás a letört, eltört fog kezelésére

A vészhelyzet mielőbbi elhárítása mellett hatalmas elvárás, hogy a kezelés eredménye esztétikailag a legkielégitőbb legyen!

Szeretnénk visszakapni megszokott mosolyunkat, ezért különösen a frontfogak területén kritikus szemmel vizsgáljuk a végeredményt.

Rendelőnkben mindkét elvárásnak igyekszünk eleget tenni.

Megoldási lehetőségek a letört fogak helyreállítására: 

A lehetőségeink attól függnek, hogy:

Ezért első körben egy röntgenfelvételt szoktunk készíteni, hogy a fog szabad szemmel nem látható részeit és környezetét is felmérhessük.

 • Mekkora rész tört le a fogból?
  Minél nagyobb része hiányzik, annál többet kell pótolnunk. A letört fog ellátásakor az esztétika mellett a funkciót, a harapást is helyre kell állítanunk, tehát olyan megoldás kell kínálnunk pácienseinknek, mely hosszú távon működőképes.

A letört fogak kezelési típusai:

 

 1. Élpótlás

Abban az esetben, amikor kis rész törik le vagy pattan le a fogból, helyben a rendelőben helyreállítjuk azt. Ilyenkor rétegenként felépítve, direkt héjat alkotunk, mely élethű lesz, és illik a mosoly egészéhez is.

A direkt héjjal helyreállított fogak tartósak, bátran lehet velük harapni, emellett formájukban és színükben ugyanolyanok, mint az eredeti fog.

2. Indirekt, préskerámia, porcelán héj

Bizonyos esetekben fogtechnikus segítségét kérjük a fog újra alkotásához. Ezen típusú héjaknál picit előkészítjük a fogat, majd lenyomatot veszünk, ami alapján a fogtechnikus elkészíti a héjat a következő alkalomra. Ezek a héjak is strapabírók, élethűek és természetes hatásúak.

 3. Korona – cirkon, préskerámia, fémkerámia

Abban az esetben, ha nagyobb rész hiányzik a fogból, a korona nyújt remek megoldást a számunkra. Itt is előkészítés és lenyomatvétel után fogtechnikus készíti el a koronát, melyet a páciens fogára rögzítünk. Tartós, bevált megoldás, mely a maximális odafigyelésnek és a kiváló anyagoknak köszönhetően élethű fogat eredményez.

Letört a foga? Szeretettel várjuk rendelőnkben!

A mai rohanó, tömeggyártó világban olyan rendelő megalapítását álmodtuk meg, ahol a páciens nem a sokadiknak érzi magát, hanem az elsőnek.

  Amennyiben szeretné, hogy letört fogát élethűen állítsuk helyre, szeretettel várjuk rendelőnkben!

  Kérdése van? 

  Kérdését szeretné írásban feltenni?

  A gyors kapcsolatfelvételhez kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot:

  Footer logo

  2018. Minden jog fenntartva. Art of Smile Kft.