fbpx
Oldal kiválasztása

Gyermek fogszabályozás

Szülőként a lehető legjobbat és legnagyobb egészséget szeretnénk gyermekünk számára.

Nagy dilemma, hogy vajon gyermekünk tej-és maradó fogai rendben fejlődnek-e, van-e szükség fogszabályozásra?

Véleményünk szerint a tájékozódás és megelőzés illetve az első lépések mielőbbi megtétele a legfontosabb. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokra a legfontosabb kérdésekre a válaszokat, melyek szülőként bennünk is felmerülnek:

Miért alakulnak ki a fogazati rendellenességek?

 

 1. Öröklött tulajdonságok

Sok eltérés önmagában akár öröklődhet is, például az előreálló, túlfejlett állkapocs (bulldogharapás), a csírahiány, hasadékok (ajakhasadék, szájpadhasadék), mélyharapás. Előfordul, hogy túl nagy fogak mellé kis állcsontokat öröklünk, melynek torlódás lesz az eredménye. 

 2. Külső ártalmak

 • Rossz szokások, funkcionális zavarok
 • Ujjszopás: a gyermek ujjával kifelé löki felső metszőfogait
 • Nyelvlökéses nyelés: nyeléskor a nyelv a két fogsor közé szorul
 • Ajakszorításos nyelés: nyeléskor az alsó ajak beszorul a felső metszők mögé
 • Körömrágás
 • Fogcsikorgatás: többnyire éjszaka történik, gyakran stressz miatt
 • Táplálkozási zavarok: nem szopik a baba, nem rág eleget a gyerek
 • Gátolt orrlégzés: ha sokáig beteg a gyermek, orrán nem kap levegőt, szájon át lélegzik. Így ajkai mindig nyitva vannak, fogait nem támasztja meg az ajak izomzata, ezért kifelé dőlnek a felső metszőfogak
 • A kisgyermek helytelen fektetése: túl magas, vagy túl alacsony párna, melynek következtében az áll előre-, vagy hátracsúszhat
 • Idő előtti tejfog eltávolítás: a tejfogat váltó maradó fog előtörése előtt több mint egy évvel történő tejfog eltávolítás. Nagyon sok rendellenességet okoz a korai tejfog eltávolítása, mert a szomszédos fogak a foghiány felé vándorolnak, és a később áttörő maradó fognak nem marad hely, soron kívül fog állni. A harapás is megsüllyedhet, aminek mélyharapás lesz a következménye. Ennek megelőzésére egyrészt a fogmegtartást részesítjük előnyben. Ha a fogeltávolítás mindenképp szükséges, helyfenntartók alkalmazását szoktuk javasolni. Ez lehet kivehető, vagy rögzített, kis kiterjedésű készülék, ami a gyerekeket nem zavarja.
 • Trauma: tejfogat ért baleset következtében egyáltalán nem, vagy rendellenes helyzetben tör át az alatta lévő maradó fog
 • Embrionális ártalmak: sugárhatás, gyógyszerek, rózsahimlő.

  Vajon gyermekének lesz-e szüksége fogszabályozásra? Milyen tünetekre érdemes figyelni? 

  Gyermekünk fogainak fejlődését kísérjük gondos figyelemmel! Jegyezzük fel, mikor jelentek meg első tejfogai, tisztítsuk őket a gyerek korának megfelelő fogkefével, szoktassuk hozzá gyermekünket a szájápolás napi rutinjához! Fontos tudni, hogy az első maradó fogak nem a tejfog helyére jönnek, hanem a második tejőrlő mögött bújnak elő.

  Közös fogmosások alkalmával játsszunk gyermekünkkel, mutassuk egymásnak fogainkat, vigyorogjunk! Ekkor észrevehetjük gyermekünkön a fogívek egymáshoz viszonyított helyzetének rendellenességeit. A normális fogsor záródásra jellemző, hogy a felső fogak elöl, körülbelül 2 mm-rel az alsók előtt helyezkednek el, azaz a felső fogív kicsivel nagyobb. Ha ez a helyzet fordítva van, például egy vagy több alsó fog a felső előtt van harapáskor, feltétlenül keresse fel rendelőnk fogszabályozó specialistáját!

  Fogazati rendellenesség figyelmeztető jele lehet: 

  • a gyermek beszédhibás
  • nem tud jól rágni
  • ajkára harap
  • ínyére harap
  • állkapcsa feltűnően nagyobb vagy kisebb
  • ajka gyulladt
  • ínye vérzik 

  Dr. Kis-Márton Huba fogszabályozó szakorvos javaslata: 

  Érdemes egy konzultációra elhozni a gyermeket akár már 4-7 éves korban azért, hogy szakértő szemmel megvizsgálhassuk a tejfogakat és az állkapcsot:

  • a fogak állásából következtethetünk a maradó fogak helyzetére
  • a tejfogak állapotából tanácsot adhatunk a szájhigiénia esetleges fenntartására vagy javítására
  • gyermeke lehetőséget kap arra, hogy ismerkedjen a fogászati rendelővel, helyzetekkel, így később az esetleges kezeléseknél nem félve foglal helyet a kezelőszékben
  • Ön is megnyugodhat, mivel a beszoktató állkapocs-ízületi konzultációval gyermeke maradó fogainak előbúvása kontrolláltan történhet meg

  Mikor érdemes elkezdeni a gyermek fogszabályozást? 

  Ha már a tejfogazatban észlelhető valamilyen harapási eltérés, akkor már 4 éves kor után el lehet kezdeni szabályozni, hogy megelőzzük a beszédhibák kialakulását. A bulldogharapás (az alsó metszők harapáskor előrébb vannak, mint a felsők) például egy olyan rendellenesség, amelyet később sokkal nehezebb kezelni. Ha a gyerek 4-6 éves korában még szopja az ujját, akkor is javasolt elkezdeni a fogszabályozást (ekkor még kivehető készülékkel) a leszoktatással párhuzamosan.

  6-12 éves korig kedvezőek a fogszabályozás feltételei, mivel a növekedés gyors ütemben zajlik. Ilyenkor majdnem minden rendellenesség jól kezelhető. Ha nem tapasztalunk semmilyen komolyabb eltérést (nyitott harapás, bulldogharapás) a gyermek fogazatában, elég, ha ebben a periódusban (7 évesen) visszük el az első ellenőrzésre gyermekünket.

  Fogszabályozó szakorvosok:

  Dr. Visnyai Krisztina

  „Folyamatosan próbálom tudásomat up-to-date tartani, hogy pácienseimnek a lehető legjobb ellátást nyújthassam. Gyermekek és felnőttek kezelésével foglalkozom. Célom, hogy páciensemmel együttműködve alkossuk meg számára a szebb és szabályosabb mosolyt.”

  A doktornőről bővebben… 

  Dr. Kis-Márton Huba

  „Célom, hogy elérjem egy-egy fogászati kezelés során, hogy a pácienseim teljes őszinteséggel forduljanak hozzám, mert tökéletes fogsoruk megalkotásában kölcsönös bizalmon alapuló csapatmunkára van szükség. Tudásom legjavából kínálok különböző megoldásokat, tiszteletben tartva páciensem igényeit, kéréseit, idejét, hiszen a gyönyörű fogsorra vonatkozó tervek megvalósításhoz ketten kellünk.”

  A doktor úrról bővebben… 

  A mai rohanó, tömeggyártó világban olyan rendelő megalapítását álmodtuk meg, ahol a páciens nem a sokadiknak érzi magát, hanem az elsőnek.

  Amennyiben szeretné megvizsgáltatni gyermeke fogait, szeretettel várjuk rendelőnkben!

  Kérdése van? 

  Kérdését szeretné írásban feltenni?

  A gyors kapcsolatfelvételhez kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot:

  Footer logo

  2018. Minden jog fenntartva. Art of Smile Kft.