fbpx
Oldal kiválasztása

A legjobb korona, híd kell nekem – mit várhat a fogpótlásától?

 

A fog íny feletti részének pótlására általában koronát alkalmazunk. Ennek anyaga lehet fémkerámia, cirkon vagy préskerámia. A fémkerámia korona vagy híd váza fém, leplezése kerámia, míg a cirkon és a préskerámia fogpótlás nem tartalmaz fémet.

Az alábbiakban szeretnénk összegyűjteni mindazokat a tapasztalatokat, melyekkel praxisunk során találkoztunk azzal kapcsolatban, hogy mit várhat el viselője általánosságban a koronától, hídtól, aminek az elkészítésébe belevág.

1. A korona, híd legyen szép

Az esztétikum a legelső szempontok egyike a leendő fogpótlással kapcsolatban, és ez így van jól: ha már rászánjuk magunkat, elvárjuk, hogy legyen szép! A szépség fogalma a jó fogorvos szakmai elvárása, de hogy mit is jelent bővebben?

Számunkra egyrészt azt jelenti, hogy a fogpótlás (korona, híd, héj stb) formája illeszkedjen a többi fog formájához. Például, ha lekerekített élű fogak közé tervezünk fogpótlást, akkor a leendő korona vagy híd éli része szintén legyen lekerekített.

Másik szempontunk a szín: illeszkedjen a többi fog színéhez. Itt fontos megjegyezni, hogy a fogpótlást utólag nem lehet átszínezni, kifehéríteni. Ezért javasoljuk, hogy ha fehérebb mosolyt szeretne, akkor ezt jelezze orvosának és vegyen részt rendelői fogfehérítésen még a fogpótlás készítése előtt. Ezt követően a leendő fogpótlás színét a már kifehérített fogakéhoz igazítjuk.

A korona vagy híd szépségét az átlátszósága is meghatározza: ha belenéz a tükörbe, láthatja, hogy fogai ínyhez közelebb eső, nyaki része tömörebb színű, nem járja át a fény, míg az éli részek nagyobb áttetszőséget (transzlucenciát) mutatnak. A fogpótlás tehát akkor szép, ha leképezi az Ön fogainak átlátszóságát! Nem szeretjük a csempeszerű fogpótlásokat, mert szakavatatlan szemek is kiszúrják, hogy eltér a saját fogaktól!

2. A korona, híd legyen kényelmes

Sajnos sokszor találkozunk olyan pácienssel, aki kényelmetlennek találja a meglévő fogpótlását: itt megkülönböztethetjük az alapból kényelmetlen érzést attól, amikor valakinek rágáskor fáj a koronát vagy hidat viselő foga. Alapesetben elmondhatjuk, hogy az elkészüléstől számítva pár napig érezhetjük kényelmetlennek vagy furcsának az újonnan elkészült koronát vagy hidat. De hosszabb távon természetesnek kellene éreznünk. Ha például sérti a fogínyt, nem jó vele rágni, billeg vagy érzékeny, akkor érdemes jelezni a fogorvosnak ezt.

Általában a véglegesen rögzített koronát vagy hidat annak megsértése nélkül nem lehet eltávolítani. Rendelőnkben ezért a végleges rögzítés előtt bepróbáljuk a koronát vagy hidat: itt kiderül, ha nem kényelmes teljesen és még van lehetőségünk módosítani rajta. Ezért fontos, hogy a próbakor jelezze, ha nem stimmel valami a koronájával. 

3. A korona, híd legyen időtálló, strapabíró

Természetes, hogy ha már időt és energiát nem kímélve dönt a korona vagy híd mellett, a páciens szeretné azt sokáig viselni. Ez összetett igény, melynek megvalósításáért a fogorvosnak és a páciensnek is egyaránt lépéseket kell tennie!

Rendelőnkben ügyelünk arra, hogy olyan fogtechnikusokkal működjünk együtt, akik ugyanannyira elkötelezettek a szakmájuk iránt mint mi és minőségi anyagokból, pontosan illeszkedő és esztétikus koronát alkotunk.

A szájba kerülve azonban nagyon fontos odafigyelni arra, hogy ne szuvasodjon alá a korona vagy híd, ez pedig a páciens feladata. A felelősséggel végzett otthoni szájápolás fontos kulcsa annak, hogy sokáig, fájdalom nélkül lássa el feladatát a korona.

Emellett nagyon fontos, hogy félévenként vegyen részt fogkő eltávolításon! A kialakult fogkövet a otthon nem lehet eltávolítani, és táptalaja a baktériumoknak, amik a fogat és a fogínyt károsítják, és a korona vagy híd élettartamát csökkentik.

 

Korona vagy híd érdekli?

A fenti szempontokat figyelembe véve, a mai rohanó, tömeggyártó világban olyan rendelő megalapítását álmodtuk meg, ahol a páciens nem a sokadiknak érzi magát, hanem az elsőnek.

Bővebb felvilágosításért kérjük, látogasson el egy személyes konzultációra rendelőnkbe, ahol kollégáink felmérik az Ön fogainak állapotát és személyre szabva készítik el Önnek a megvalósítható kezelési terveket, a minőségi anyagok és árak ismeretében, hogy Ön nyugodtan átgondolva tudja kiválasztani azt, amely az Ön elképzeléseinek leginkább megfelelő.

Kérdése van? 

Kérdését szeretné írásban feltenni?

A gyors kapcsolatfelvételhez kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot:

Footer logo

2018. Minden jog fenntartva. Art of Smile Kft.