fbpx
Oldal kiválasztása

Barázdazárás – a gyermek maradó őrlőfogainak védelme érdekében

Szeretné, hogy gyermeke frissen előbújt őrlőfogai sokáig egészségesek maradjanak?

A frissen kibújt maradó őrlőfogak mély, hagyományos és elektromos fogkefével nehezen tisztítható barázdával rendelkeznek. Itt könnyen megtelepednek a fogszuvasodást okozó baktériumok. Ezen őrlőfogak barázda felőli szuvasodását egy kicsi, fájdalommentes beavatkozással megelőzhetjük: ezt nevezzük barázdazárásnak.

A kezeléssel sokat tehetünk azért, hogy a gyermek maradó fogai  – megfelelő szájápolás és szájhigiénia fenntartása mellett – akár egy egész életre megállják a helyüket.

Fájdalom- és félelem nélkül – barázdazárás

A barázdazárás előnye, hogy a gyermek olyan beavatkozáson keresztül ismerheti meg a fogászatot, mely nem jár semmilyen kellemetlenséggel. Érzéstelenítőre nincs szükség, mivel nem használunk olyan eszközt, ami ezt szükségessé teszi, és nem hatolunk a fog belsejébe sem.

Barázdazárás folyamata

A beavatkozás során az őrlőfogak barázda felőli részét gondosan megtisztítjuk. Ezt követően fogszínű anyaggal feltöltjük annyira, hogy könnyebb legyen az otthoni fogmosás, és az immár nem olyan mély fog barázdák a fogkefe által elérhetőek legyenek.

A barázdazárás eredménye nem feltűnő: továbbra is szép, egészséges, fogszínű fogat láthatunk a tükörben, mely a kezelés után sokkal jobban ellenáll a barázda felőli szuvasodásnak. A fogápolás a barázdazárást követően könnyebbé válik, de a kezelés után is törekedjünk a szájhigiénia jó fenntartására.

Hány éves kortól javasolt a barázdazárást elvégeztetni?

Amikor előbújnak a maradó őrlőfogak, érdemes elvégeztetni a kezelést. Minél kevesebb ideig volt kitéve a fog a baktériumok hatásának, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy a fog szuvasodni kezd. Ha nagyobbacska gyermekről van szó, akkor is érdemes eljönni konzultációra, mivel szuvasodás megléte esetén azt idejében tudjuk kezelni.

Általánosságban elmondható: ha gyanakszunk, hogy a gyermek fogaival „nincs minden rendben”, érdemes felkeresni gyermekfogszakorvosunkat, aki megvizsgálja a fogakat. Minél hamarabb tudjuk elvégezni a beavatkozást, annál kevesebb foganyag sérül.

Gyermek fogszakorvos:

Dr. Dr. Nyeső Alice

„Különös figyelmet fordítok a prevencióra, a helyes fogápolásra, a fogak egészségének megőrzésére illetve a már kialakult problémák (baleseti sérülések, szuvas, fájó fogak) szakszerű ellátására.
Fontos számomra, hogy a kezelés alatt a barátságos légkör gyors megteremtésével és a fájdalommentes kezelés biztosításával, mindig jó élmények birtokában térjenek vissza hozzám kis pácienseim gyermekfogászatunkra.”

A doktornőről bővebben…

Kérdése merült fel? Keressen minket bizalommal:

Kérdését szeretné írásban feltenni?

A gyors kapcsolatfelvételhez kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot:

Footer logo

2018. Minden jog fenntartva. Art of Smile Kft.