fbpx
Oldal kiválasztása

Az Art of Smile rendelőjében a legkisebbeket is barátságos környezetben, türelemmel, kedvességgel és gondoskodással fogadjuk.

Nagyon fontos, hogy a gyerekek már kiskorukban elsajátítsák a helyes szájápolás tudományát (persze mindig csak koruknak megfelelő szinten), hiszen ez határozza meg, hogy a későbbiekben milyen lesz a hozzáállásuk a fogászati kezelésekhez. A gyermekfogászat során szerzett tapasztalatok, élmények alakítják a felnőttkori szájhigiéniát is. Ugyanúgy kell nekik megtanítanunk a fogászattal kapcsolatos tudnivalókat, mint ahogy megtanulnak például írni, olvasni, számolni vagy biciklizni. A tejfogak fejlődése már a magzati korban elkezdődik, ezért ajánljuk, hogy fogorvosainknál, dentálhigiénikusainknál már a várandósság ideje alatt érdeklődjön, hogy mit tehet gyermeke fogainak egészségéért. A konzultáció során olyan gyakorlati megelőző tanácsokat kap, amelyek betartásával a gyermeke fogai hosszútávon egészségesek maradhatnak.

Ne feledje, gyermeke fogai eredendően egészségesek, hogy mi lesz ezeknek az ép fogaknak a sorsa, az elsősorban az Ön hozzáállásán múlik. Kímélje meg gyermekét a későbbi fájdalmasabb, hosszabb kezelési időt igénybe vevő, költségesebb fogászati kezelésektől, valamint a túl későn kezelt esztétikai rendellenességek következtében megélt lelki traumáktól is. Szerencsére ma már elfogadott nézet, hogy egy fogszabályzó készülék viselése az igényesség jelképe és akár felnőtt fejjel is érdemes elkezdeni, mégis a testi-lelki egészséges énkép kialakulása és a költségtényezők miatt úgy gondoljuk, jobb ezen minél hamarabb átesni.

Javasoljuk, hogy amikor kontrollra, vagy kezelésre érkezik hozzánk, hozza magával 2-3 éves gyermekét is. (Természetesen bármikor magával hozhatja) Ebben a korban még nincs fogászati probléma, de ilyenkor van rá lehetőség, hogy ismerkedjenek az új helyszínnel, barátkozzanak az asszisztensekkel és a fogorvossal. Tudjuk, hogy a gyerekek 3 éves korukig tudatosság nélkül másolás útján tanulnak, ezért fontos, hogy már ebben a korban odafigyeljünk rájuk, szeretettel segítsük őket, pozitív értékek rögzüljenek bennük, hogy később félelem nélkül ülhessenek be a fogorvosi székbe. Ehhez pedig példa- és iránymutatásra van szükség, mind a szülők, mind pedig részünkről. A rendszeres kontrollal megelőzhető a rendellenességek kialakulása, ugyanakkor, ha majd később szükséges fogorvosi kezelésre kerül sor, már egy megszokott környezetben, egy számára ismert és elfogadott gyermekfogász fogadja majd, aki iránt már korábban kialakult a bizalma.

 

Gyermekkorban előforduló leggyakoribb fogászati probléma

Tejfogak szuvasodása

A tejfogak szuvasodása sajnos sokkal gyorsabban alakul ki és a lefolyása is jóval hamarabb megy végbe, mint felnőttkorban. A fogak ilyenkor szinte teljesen elpusztulnak, felismerhetetlenné, azaz fekete csonkká válnak.

Leggyakrabban a cukor tartalmú italok, gyümölcslevek, csokoládé, gumicukor, nyalókák fogyasztása vezet a fogszuvasodás kialakulásához. A szuvas tejfogak kezelése pedig igen nehéz feladat, ezért igyekezzünk odafigyelni gyermekünk helyes táplálkozására és rendszeres fogmosására.

Felhívjuk figyelmét arra, hogy az idejében alkalmazott megelőző eljárásokkal viszont elkerülhető a tejfogak rágófelszíni szuvasodása.

Megelőző eljárások:

  1.    Fluoridos ecsetelés

A fluoridkezelés során a fluort, oldat vagy zselé formájában közvetlenül juttatjuk a fogakra.

  1.    Barázdazárás

Biztonságos, fájdalommentes, ugyanakkor nagyon hasznos eljárás a fogszuvasodás megelőzése érdekében. Lehetőleg a fog áttörését követő 6 hónapon belül célszerű alkalmazni, tehát 6-8 éves (első maradandó őrlőfogak áttörési ideje) és 11-14 éves (második maradandó őrlőfogak áttörési ideje) korban. A barázdazárás folyamán a fogakon található természetes rágófelszíni barázdákat és gödröcskéket zárjuk el a szájüregtől. A kész barázdazáró anyag 2-3 évig hatásosan védi a fogat a rágófelszíni fogszuvasodástól és folyamatosan fluoridot bocsát ki, mely erősíti a fogat. Előfordulhat, hogy a barázdazárás cserére szorul, ezért félévente ajánlott a kontrollvizsgálat.

Bármilyen kérdése van gyermeke fogainak fejlődésével kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal! Gyermekfogászatunk és fogorvosaink szeretettel várják Önt és kedves gyermekét!

 

Kérdését szeretné írásban feltenni?

A gyors kapcsolatfelvételhez kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot:

Footer logo

2018. Minden jog fenntartva. Art of Smile Kft.