fbpx
Oldal kiválasztása

Tejfogak szuvasodása, tömése

A tejfogak épségére is érdemes figyelmet fordítani, egészen kisgyermekkortól kezdve. Gondoljunk bele, hogy ezen kis fogacskák ágyazzák meg a talajt a helyes rágásnak és a kibúvó maradófogaknak. Emellett a fogorvosi kezelések, ismerkedés minél hamarabb válik a gyermek számára természetessé, annál jobb! Ezért is javasoljuk 2 éves kortól a beszoktatást a kicsik számára, ahol a tejfogak állapotának ellenőrzése közben kialakított barátságos hangulat hatással van arra, hogy a jövőben elkerüljük a fogorvostól való félelem kialakulását!  

A tejfog szuvasodása

 

Mivel a tejfogak mérete kisebb, külső ellenálló védőrétegük a zománc vastagsága is kisebb, mint a maradó fogaknak, ezért a tejfogak szuvasodása sajnos sokkal gyorsabban alakul ki és a lefolyása is jóval gyorsabb, mint felnőttkorban. Ez a gyors folyamat gyakran olyan mértékű foganyag veszteséghez vezethet, hogy már csak pici fekete csonk marad a tejfogakból. 

Leggyakrabban a fogmosás nem kellő precizitása vagy gyakorisága és a túlzott savas és cukor tartalmú szénsavasitalok, gyümölcslevek, csokoládé, gumicukor, nyalókák fogyasztása vezet a fogszuvasodás kialakulásához. A szuvas tejfogak kezelése pedig igen nehéz feladat, ezért igyekezzünk odafigyelni gyermekünk helyes táplálkozására és rendszeres fogmosására! 

Szuvas tejfog kezdeti tünetei

 

Habár a szuvas tejfog képes gyorsan teljesen elfeketedni, van néhány tünet, mellyel elkerülhető, hogy a fogat eltávolítsuk. 

Érdemes a rendszeres, napi 2x2 perces fogmosást elvégezni, illetve az alábbi tünetekre érdemes figyelni:  

  • nem lemosható, barnás felületek a fognyakon és a rágófelszínen
  • vastag fehér vagy sárgás lepedékréteg
  • kellemetlen szájszag
  • duzzadt, vérző fogíny
  • főleg étkezéskor vagy fogmosáskor jelentkező, már az első pici fogfájdalom esetén 

Szuvas tejfog kezelése

Fontos kiemelni, hogy a tejfogat akkor tudjuk töméssel kezelni, amikor még nem előrehaladott állapotban jelentkeznek gyermekfogászaton! A szájban kialakuló fogszuvasodást nem érdemes elhanyagolni, nehogy tovább terjedjen a gyulladás és a benne lévő baktériumok a száj többi részére és a többi fogra, akár maradó fogakra is. 

A tejfog tömés készítése fájdalommentes, ugyanúgy történik, mint a maradó fog esetén. Rendelőnkben fényre kötő, esztétikus tömőanyagokat alkalmazunk, mely megfelelő szájhigiénia fenntartása esetén a maradó fog előbújásáig képes védeni a kis fogakat.

 

Gyermek fogszakorvos:

Dr. Dr. Nyeső Alice

„Különös figyelmet fordítok a prevencióra, a helyes fogápolásra, a fogak egészségének megőrzésére illetve a már kialakult problémák (baleseti sérülések, szuvas, fájó fogak) szakszerű ellátására.
Fontos számomra, hogy a kezelés alatt a barátságos légkör gyors megteremtésével és a fájdalommentes kezelés biztosításával, mindig jó élmények birtokában térjenek vissza hozzám kis pácienseim gyermekfogászatunkra.”

A doktornőről bővebben…

A mai rohanó, tömeggyártó világban olyan rendelő megalapítását álmodtuk meg, ahol a páciens nem a sokadiknak érzi magát, hanem az elsőnek.

Szeretettel várjuk rendelőnkben gyermekével beszoktatásra.

Kérdése merült fel? Keressen minket bizalommal:

Kérdését szeretné írásban feltenni?

A gyors kapcsolatfelvételhez kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot:

Footer logo

2018. Minden jog fenntartva. Art of Smile Kft.