fbpx
Oldal kiválasztása

Útmutató a fogszabályozó készülékhez

Íme néhány hasznos tanács, mely segítséget nyújthat a fogszabályozó készülék használatához, melyek betartásával megelőzhetők a kellemetlenségek.

A rögzített fogszabályozók nagy része nem akadályoz a mindennapi tevékenységekben. Kivételt képez, ha valamilyen fúvós hangszeren játszik, vagy olyan küzdősportot gyakorol, mely közben előfordulhat a szájat, arcot érő ütés, rúgás. Ezekben az esetekben egy puha, egyszerűen felhelyezhető szilikon anyagú fogvédő használható.

A készülék felragasztása után, egyénenként eltérően, pár nap – egy hét az az időszak, amíg a száj, az ajkak és a nyálkahártya hozzászokik a bracketekhez (tappancsokhoz). Ez idő alatt előfordulhat, hogy a száj kisebesedik helyenként, vagy úgy érzi, hogy a fogszabályozó szúrja valahol, illetve a fogak gyakran érzékenyek lehetnek akár a fogak mozgatása következtében. Érdemes a fogászati célra kifejlesztett viaszt magunkkal hordani és szükség szerint használni, ahogyan azt megmutattuk Önnek. 

A fogszabályozó és az evés

– Mit együnk?

Válasszunk puha ételeket – A készülék felhelyezése utáni napokban, vagy új tappancs ragasztását követően ez kifejezetten fontos. 

Kerüljük a kemény ételeket – A kemény ételek letörhetik a tappancsokat.

Kerüljünk minden olyan ételt, ami ropog, hosszas rágást és erőteljes harapást igényel. Néhány élelmiszer, melyek gyakran problémát okoznak evés közben a fogszabályozás ideje alatt: dió, mogyoró és más kemény magvak, pattogatott kukorica, jég, kenyérhéj, pizza kemény széle, sárgarépa/alma (kivéve apróra vágva), kukorica (főleg, ha nem morzsolt) 

Ne együnk ragadós ételeket!

A ragadós ételek ráragadnak mind a fogakra, mind a fogszabályzóra és bekerülnek a fogak közötti részekbe is. Ezzel károsíthatják a készüléket és amellett, hogy megnehezítik a fogak és a fogszabályzó tisztítását, fájdalmat is okozhatnak. Néhány ragadós élelmiszer, amit mindenképpen érdemes elkerülni, ha fogszabályzót viselünk: rágógumi, karamella, cukorka, csokoládé, ragadós sajtok stb. 

Vágjuk apró darabokra az ételt

Ha nem ügyelünk rá kellőképpen, hogy mit és hogyan fogyasztunk, a tappancs leeshet a fogakról, vagy elmozdulhat. Az egyik legjobb módszer, amivel mindezt elkerülhetjük, ha az ételeket minél apróbb darabokra vágjuk.

Együnk lassan!

Fogmosás fogszabályozó mellett

Végezzük el a fogmosást:

A naponta kétszer, 2 percen át történő fogmosást javasoljuk. Ez azt jelenti, hogy a szájban minden kvadránsra 30 másodperc jut (felső-külső, felső-belső, alsó-külső, alsó-belső fogívek). Fogmosás közben mindenképpen tisztítsuk meg a fog minden területét! A legcélszerűbb fogról fogra haladni.

Fontos, hogy a fogíny és a fogak találkozásánál is alaposan tisztítsuk meg a fogakat és az ínyt egyaránt.

Mozgassuk a fogkefét vízszintes irányban oda-vissza mozdulatokkal az ív feletti majd az ív alatti területeken.
Elektromos fogkefék esetén fogról fogra haladjunk oda-vissza mozgatás nélkül. Előbb az ív és a fogíny közti szakaszon haladva majd az ív és a fogak éle közti szakaszon.

Öblögessünk, majd ellenőrizzük az eredményt:

Az öblögetést alaposan végezzük! Tükörben vizsgáljuk meg fogainkat és a fogszabályozót, végül ne feledjük ellenőrizni, hogy maradt-e valahol ételmaradék.

Fogselyem használata

fogszabályozó mellett

Bár a fogszabályozó hordásakor végzett fogselyemhasználat kissé bonyolult, az alábbiak betartásával hamar hozzászokhatunk:

Naponta egyszer használjunk fogselymet:

Használjunk viaszos fogselymet (a viasz nélküli fogselyem gyakrabban akad meg és szakad el a fogszabályozó miatt), fogszalagot vagy kimondottan fogszabályozók tisztítására szánt terméket. Vigyázva húzzuk át a bracketek (tappancsok) közti ív szakaszon, majd a két fog közötti fogközt is tisztítsuk. Ne szakítsuk el – csak óvatosan mozgassuk fel és le, vegyük ki, és térjünk a következő fogpárra. Használjunk Oral-B Superfloss® fogselymet, amely befűzővel is rendelkezik, vagy általános fogselymet az ívek alatti részek tisztításához.

Szülőknek: Kisebb gyerekeknek, akiknek még nincs meg a szükséges mozgáskoordinációjuk, hogy át tudják fűzni a fogselymet az ív alatt és a fogak között, a szülő végezze a fogselymezést!

Rendszeres fogászati ellenőrzés

Fogszabályozó kezelés idején, körülbelül 4-6 hetente egyszer kell felkeresni a fogszabályozó orvost. Ilyenkor az orvos ellenőrzi a fogszabályozó és egyéb alkatrészek állapotát, és hogy megfelelő-e a fogak mozgása a kívánt hatás elérése céljából.
Ha a fogak tisztításakor nehézségbe ütközik, a kezelőorvos vagy a dentálhigiénikus meg tudja mutatni a fogszabályozóval való helyes fogmosás és fogselyemhasználat technikáját.

Kérdését szeretné írásban feltenni?

A gyors kapcsolatfelvételhez kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot:

Footer logo

2018. Minden jog fenntartva. Art of Smile Kft.